Hoe kwetsbaar durf jij te zijn als leider?

0 Shares
0
0
0

Eis jij kritiek op je ideeën? Kijk je bij fouten vooral in de spiegel, of juist door het raam? Hoe kwetsbaar durf je als leider/leidinggevende je op te stellen naar je mensen? Ben je het genie met de duizend helpers, zoals Jim Collins het omschrijft? Of, stel je juist alles in het werk dat jouw team kan ontwikkelen, leren en excelleren?

Op MT.nl stuitte ik op een interessant artikel over de 5 paradoxen van een innovatieve bedrijfscultuur. Zelf heb ik innoveren altijd voor een gedeelte gezien als: “het risico durven aangaan om het verkeerd te doen”. De weg naar ‘succes’ is geen rechte lijn. Je maakt fouten, er gaan dingen mis. Dat moet je omarmen. Paul Iske maakte er zelfs een hele leeromgeving voor (Het Instituut voor briljante mislukkingen). Je moet de mislukking natuurlijk niet vieren, maar wel het leereffect ervan.

Dat leren kan evenwel pas plaatsvinden, wanneer je er voor zorgt dat er geen ‘afreken-cultuur’ heerst, maar er de psychologische veiligheid is om de fout in te gaan. Die psychologische veiligheid gaat (zoals in de 3de paradox omschreven) hand-in-hand met ‘brute openhartigheid’. Die radicale transparantie streef ik steeds na, maar de ‘reminder’ in het artikel was wel weer even ‘hoe cruciaal het voorbeeldgedrag van jezelf als leider dan toch is’.

Hopelijk kom jij ook tot die conclusie en kijk je zelfkritisch in de spiegel? Ik denk in ieder geval dat ik daar toch weer eens feedback op ga vragen :-).

0 Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like