Hoe zit het met uw Talentverzuim?

18 Shares
18
0
0

De afgelopen maand was er bij ons – meer dan ooit – aandacht voor het ziekteverzuim. Door Corona, de Coronadreiging en -maatregelen stoeiden de planners dagelijks met ongewenste flexibele capaciteit. Een deel medewerkers (met bijv. een loopneus of kuchje) moest preventief thuis blijven. Een deel zette verlof in. Wie is nu wel ziek en wie niet? Hoe houden we het ziekteverzuim ‘in control’? Het waren vragen die je vrijwel dagelijks wel voorbij hoorde komen.

Een bijzondere aandacht voor verzuimpercentages, waarbij je welhaast niet anders kon dan accepteren dat ze hoger waren dan in ‘het oude normaal’. In dat ‘oude normaal’ had je steeds een streven naar het zo laag mogelijk houden van het verzuimpercentage. Als ik me goed herinner, had Verbaan al eens becijferd dat het meest haalbare niveau in Nederland 4,3% was.

Tegelijkertijd werden bij ons afgelopen maand de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar de tevredenheid en het engagement van onze medewerkers. Een van de vragen in dat onderzoek ging over hoezeer de medewerker tevreden was over de mate waarin het beste uit hem/haar gehaald werd.

Die vraag en het gepresenteerde resultaat zette me aan het denken en herinnerde me aan een periode (pakweg 12 jaar geleden) in mijn consultancy-tijd, toen ik de term ‘talentverzuim’ introduceerde bij menig opdrachtgever. De vraag die bij me rees was de volgende: “Waarom zijn we er normaal zo op gefocust om verzuimpercentages terug te dringen met 1 %, terwijl we tegelijkertijd toestaan dat bijv. 23,4% (onze score) van de mensen vindt dat ze meer kunnen dan ze in hun werk kwijt kunnen? Dat is namelijk pas verzuim! Talentverzuim, zoals ik dat zou noemen. Dus, moeten we ons niet veel meer richten op het ontginnen van al dat potentieel, i.p.v. op dat éne procentje winst dat we via ziekteverzuim kunnen realiseren?

Onder Talentverzuim versta ik – wellicht ten overvloede – niet alleen het aantal mensen dat meer in hun mars hebben, dan ze kwijt kunnen. Ik versta er ook onder het aantal mensen dat beter tot hun recht zou komen in andere rollen, of een betere verdeling van taken.

Enfin, hoe dan ook. Ik ben wel benieuwd naar jouw opvatting over Talentverzuim. Herken je het? Zou het niet veel meer een item moeten zijn? Hoe gaat men er bij jouw bedrijf mee om?

#justathought #benieuwd #talentmanagement

18 Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like