Ik heb een hart nodig, een hoofd, benen en een lijf… en ‘handjes’.

1 Shares
1
0
0

“Wat zijn de grootste uitdagingen voor ons de komende jaren?”, was mijn vraag toen ik zo’n 3,5 jaar geleden de Installatiebranche instapte. “Het dreigende tekort aan handjes”, klonk het simultaan uit diverse kelen rondom me. “Handjes”, dacht ik. Tja…

Uiteraard begrijp ik de beeldspraak. En, natuurlijk is het niet altijd negatief bedoeld. We roemen immers ook regelmatig de nodige voetballers vanwege hun ‘gouden voetjes’. 

Toch zit een deel van het probleem in onze branche – in mijn ogen – in de latentie degradatie die zichtbaar wordt wanneer we mensen blijven zien als ‘handjes’. We amputeren namelijk de mens, we amputeren het hart en we reduceren die mens tot enkel een productiemiddel. Bewust of onbewust. Een ‘human resource’ noemen we dat dan.

De mensen om me heen weten inmiddels dat ik er bijzonder ongelukkig van wordt, wanneer in onze organisatie nog de term ‘handjes’ wordt uitgesproken. We hebben het over vakmensen (inderdaad: bewust geen vakmannen). Mensen waar je ongelofelijk blij mee bent, wanneer bijvoorbeeld je verwarming het niet doet en het buiten vriest. Mensen met verhalen, mensen met gezinnen, met kleurrijke verhalen, met dromen, wensen, verlangens.

Twee weken geleden vroor het dat het kraakte. Half Nederland zat thuis warmpjes bij de kachel en ging – vanwege de aangekondigde code rood – niet naar buiten. Op die momenten kun je niet anders dan dankbaar zijn en trots op de mensen die dan toch in hun bus stappen en op pad gaan omdat hun ‘handjes’ niet kunnen werken via Teams of Zoom.

Hoe mooi zou het zijn wanneer we die dankbaarheid en trots ook tonen wanneer het spreekwoordelijke water niet aan de lippen staat. Dankbaarheid en trots zit uiteraard in meer dan alleen maar euro’s. Het zit veeleer in erkenning en waardering. Het zit dus ook in de hele mens zien en niet alleen zijn of haar ‘gouden handjes’. 

De BV Nederland heeft nood aan handjes. Handjes in de techniek, handjes aan het bed, handjes in de zorg. Wanneer we evenwel op deze manier blijven denken, gaan we de harten van die mensen die aan die handjes vast zitten: nooit vinden!

Zullen we dus afspreken dat we die term niet meer gebruiken?

1 Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like