Ketensamenwerking is meer dan alleen samenwerken in de keten (1).

3 Shares
3
0
0

“We doen al jaren aan ketensamenwerking”. Deze opmerking kreeg ik geregeld te horen toen ik pas de overstap gemaakt had naar Breman. Een opmerking, die niet alleen intern door een aantal collega’s gemaakt werd. Ook opdrachtgevers kwamen vaak met dezelfde pretentie. Inderdaad, we hadden gezamenlijk een mantelovereenkomst of een contract opgesteld, waarin met grootse taal verhaald werd over ‘Partnering’ of ‘Ketensamenwerking’.

In de praktijk – nadat het pretentieuze contract getekend was – deden we vervolgens allemaal weer wat we altijd gedaan hebben. Zowel, wij als opdrachtnemer, alsook de corporatie als de opdrachtgever. Enfin, zelfs het contract herbergde eigenlijk in de aard en stijl de typische opdrachtgever-opdrachtnemer verhouding, zoals al die jaren voorheen ook gebruikelijk was. Ketensamenwerking werd daarmee niet meer en niet minder dan ‘samenwerken in de keten’.

Zo werd er in het geheel niet of nauwelijks invulling gegeven aan de 6 onderliggende principes van ketensamenwerking. Het was ‘business as usual’, terwijl er een fundamentele verandering moest plaatsvinden. “De branche is vastgeroest”, stelde iemand onlangs als reactie op een post. “Herkenbaar”, antwoordde ik. Het is evenwel aan onszelf om hierin een doorbraak te creëren. Dat zijn we dus ook aan het doen. En, deze post is een eerste aanzet van een reeks, waarin ik nader in ga op die 6 onderliggende principes en de vraag: wat dat dan effectief in de praktijk betekent?

Het vraagt om anders denken, anders doen, ander leiderschap, andere samenwerking en zelfs om anders organiseren. “Een kanteling” noemt Jan Rotmans het (hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit). Wil je een eerste indruk? Check dan al eens de Keynote van Jan (40 min), waarin ook hij de noodzaak van een omwenteling toelicht. Wil je weten hoe wij het aanvliegen, volg dan deze blog en check de berichten met als titel: “Ketensamenwerking is meer dan alleen samenwerken in de keten”.

Jan Rotmans

We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk.
3 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like