Ketensamenwerking is meer dan alleen samenwerken in de keten (2)

1 Shares
1
0
0

In de eerste blog in deze reeks over ‘ketensamenwerking’ stelde ik dat me opviel dat de afgelopen jaren veel contracten tussen partijen zijn opgesteld onder dit motto, terwijl in de praktijk partijen dan gewoon weer gingen doen, wat ze altijd al gedaan hadden. Enfin, ‘als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’. Een teleurstelling dus, want waar partijen dachten tot prestatiedoorbraken te komen, kwam men feitelijk (gezamenlijk) geen stap verder.

Overall was dan de conclusie: “Ketensamenwerking werkt niet”. Een conclusie, die natuurlijk hartstikke bezopen is, maar spijtig genoeg heeft de term hierdoor op sommige plekken een negatieve connotatie opgeroepen. “Spijtig”, omdat partijen dan niet kritisch naar hun eigen handelen kijken, hetgeen toch altijd de basis is om verbetering te initiëren.

Ketensamenwerking vraagt om anders denken, anders doen, ander leiderschap, andere samenwerking en zelfs om anders organiseren, zo stelde ik ook in de vorige post. De crux is dus “anders”! Anders opereren, het anders aanvliegen van zaken, waarbij je feitelijk op een andere wijze invulling gaat geven aan je organisatie op 6 dimensies:

  • Strategie & beleid
  • Organisatie & processen
  • Mindset & gedrag
  • Monitoring & verbetering
  • Informatie & communicatie
  • Leren & innoveren

In de volgende blog in deze reeks (Ketensamenwerking is meer dan alleen samenwerken in de keten) meer aandacht voor de verbeterslagen op deze 6 dimensies en de 6 onderliggende principes, waar je invulling aan moet geven.

1 Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like