Kijk je uit het raam, of in de spiegel? Karakter wint van talent…

0 Shares
0
0
0

“Karakter wint van talent, als talent geen karakter heeft”. Deze geweldige uitspraak deed oud-coach van Ajax Frank de Boer in het programma Collegetour. Met die uitspraak beantwoordde De Boer de vraag van Twan Huys “wat nu het belangrijkste voor een topsporter was, talent of wilskracht?”.

Natuurlijk is ‘aanleg’ (talent) een belangrijke voorwaarde om succesvol te worden, maar zelfs zogenaamde ‘natuurtalenten’ komen er niet, zonder enige vorm van inspanning. Die inspanning is keihard nodig, zoals Malcolm Gladwell ons ook liet zien in zijn boek “Uitblinkers”. Gladwell stelt zelfs dat het 10.000 uur vergt om tot ware expertise te komen. Soms moet ik wel eens aan die norm denken bij de zovele zelfbenoemde ‘social media experts’ of ‘disc experts’, die dan een 1, 2 of 3-daagse trainingen hebben gehad en zich expert menen te mogen noemen. Maar, dat terzijde.

Dat talent niet alles is, onderschrijft ook de Wilson Tennis Academy Genk (WTAG), waar mijn zoon van 14 nu al zo’n jaar of 5 bij en voor tennist. De hashtags of ondertitel van WTAG is niet voor niets: “Effort & Attitude”. Deze week ontvingen alle ‘talentjes’ de volgende afbeelding: 18 things mentally strong people do (die ik graag met jullie deel).

In het bedrijfsleven kunnen we veel leren van topsport. Ook hier geldt natuurlijk dat je soms uit je comfort zone moet. Dat je moet reflecteren op je eigen vooruitgang wil je ergens geraken. Dat je verandering zou moeten omarmen of de bereidheid moet hebben om eens de fout in te gaan.

Erg benieuwd welk “thing” van de 18 jou het meest aanspreekt, of waar je het misschien wel het moeilijkst mee hebt?

#effortandattitude

0 Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like