“Niet normaal maken wat niet normaal is”, aldus WA.

0 Shares
0
0
0

De afgelopen weken hoorde je het continu: “het nieuwe normaal”. In zijn toespraak op een lege Dam sprak onze koning Willem-Alexander gisteren de woorden “Niet normaal maken wat niet normaal is”. Hij refereerde vooral aan de oorlog. Maar, hoe treffend zijn deze woorden wanneer het gaat om de huidige situatie, om “het nieuwe normaal”. Een soort ‘state of mind’ waar we allemaal massaal in mee gaan.

“Patrick, je moet natuurlijk wel realistisch zijn”, is een zin die ik wel vaker in mijn leven naar mijn hoofd gegooid kreeg. “Waarom moet ik realistisch zijn, als de realiteit nog niet is zoals ik wil dat die is”, was steevast mijn repliek. Een repliek die voortkomt vanuit een grondige overtuiging dat we te gemakkelijk situaties accepteren als een werkelijkheid. Ook binnen organisaties, ook bij veranderingstrajecten.

Dat is exact de reden waarom ik nog altijd wel hou van enige recalcitrantie. Van mensen die een status quo challengen. Van mensen die niet berusten in een niet-wenselijke situatie. Misschien maakt me dat soms ‘onredelijk’. Maar, dan denk ik aan George Bernard Shaw, de Ierse filosoof/criticus, en zijn gevleugelde uitspraak: “The reasonable man adapt himself to the world. The unreasonable one is trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man”.

Dan laat mij af en toe maar eens onredelijk zijn :-).

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like