Op weg naar Noord-Korea? Verplicht naar de Loopbaanwinkel?!?

0 Shares
0
0
0

“Alle werkenden en niet-werkenden zouden zich om de 4 of 5 verplicht moeten melden bij een nieuw op te richten Loopbaanwinkel”. Dat stelt het OVAL, de branchevereniging van arbodiensten en loopbaanadviseurs. Althans… wanneer ze goed geciteerd zijn in dit artikel in de Telegraaf. 

Die “slag om de arm” houd ik er graag bij, omdat ik vanuit het diepst van mijn hart hoop dat het een misinterpretatie van de journalist is. Ik kan het me namelijk echt niet anders voorstellen. Verplichte leerplicht voor volwassenen. Dat is waar het op neer komt. En, dat is – in 1 woord – bezopen!

Natuurlijk snap ik dat de loopbaanbegeleiders graag preken voor eigen parochie. Wij van WC-eend adviseren namelijk…. juist ja.. WC-eend. Maar, een verplichting?!?

Wanneer ik hierop reflecteer, vraag ik me af waarom ik zulke heftige emoties voel? Waarom moet ik denken aan Noord-Korea? Spelen alle verplichtingen, of de verstrenging van de Corona-maatregelen me hier soms parten? Is het mijn recalcitrantie, mijn autoriteitsprobleem – waarvan ik overigens wel zelf wil bepalen of ik dat heb 🙂 – of is het meer. 

Ja het is meer! Het is namelijk kansloos. Onzinnig. En, ik vind het onbegrijpelijk dat juist een branchevereniging van loopbaanadviseurs met een dergelijke mening komt. Zij zouden toch als geen ander op de hoogte moeten zijn van alle zelfdeterminatie- en motivatietheorieën. Of meer concreet: ook zij weten toch dat het verplichten niet leidt tot intrinsieke motivatie. Waarom hebben we anders zo ongelofelijk veel drop-outs bij de jeugd, terwijl zij wel verplicht zijn naar school te gaan? 

Ontwikkeling zou je moeten faciliteren, stimuleren en enthousiasmeren, maar niet verplichten. NOOIT verplichten!

Dat is natuurlijk mijn mening. U bent uiteraard niet verplicht het eens te zijn. Enfin, ik ben wel benieuwd hoe u dat ziet?

0 Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like