“Wie piramides bouwt, krijgt mummies”

0 Shares
0
0
0

Wat een geweldige quote, deze uitspraak van Arko van Brakel. Hij doelt er mee op de ingesleten hiërarchie die je bij bedrijven veelal tegenkomt. Hiërarchie (lees: piramides met de macht bovenin) waar het ownership en de innovatieve kracht van medewerkers compleet wordt lamgeslagen. “Aangeleerde hulpeloosheid” noem ik het ook wel, waarbij een duidelijke scheiding wordt gelegd tussen ‘denken’ en ‘doen’.

Managementlagen ontstaan ter compensatie van incompetentie en een gebrek aan discipline”, schreef ik een paar jaar geleden in een presentatie die ik mocht geven aan Plexon. De as om te komen tot echte groei ligt dan ook niet in het uitbouwen van die managementlagen bij groei. Die ligt in het aanwakkeren van de zelfredzaamheid en het ownership van elke medewerker. Werk aan autonomie, werk aan vermogen, neem medewerkers mee in de ‘purpose’ en je zult versteld staan van de energie die vrijkomt en die leidt tot significante beweging.

“Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”, zoals een bevriend consultant steeds stelt. Dat houdt 2 zaken in zich: 1. je komt verder, maar 2. het duurt wel iets langer. Bestendig en duurzaam bouwen dus. Een mooie uitdaging tegenwoordig voor een hele populatie die eigenlijk wel ‘instant happiness’ gewend zijn.

0 Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like